0493/679.730       Armand Maclotlaan 3, 3600 GENK

Yoga als natuurlijke pijnstiller

Yoga en chronische pijn

Als pijn langer dan 3 maanden aanwezig is, spreekt men van chronische pijn. Veel mensen hebben er last van.

Dat kan gaan van lage rugpijn, nekpijn, schouderklachten en zelfs reuma of fibromyalgie. Dit laatste staat sinds een half jaar ook op mijn lijstje.

Wanneer fysieke pijn langer aanhoudt, kan dit zelfs leiden tot mentale klachten zoals depressie.

Studies hebben aangetoond dat depressie kan leiden tot minder goed functioneren van je hersenen. Gelukkig zijn hier ook oplossingen voor.

Het is bewezen dat regelmatige yoga en meditatie als het ware voor een upgrade van je hersenen kan zorgen.

Het effect van yoga beoefenen heeft het tegenovergestelde effect als die van chronische pijn en is daarom dus één van de meest effectieve manieren om chronische pijn te bestrijden.

Erg belangrijk in de yoga is je ademhaling. Veel mensen ademen verkeerd. Een goede ademhaling kan je lichaam zuiveren en beter laten herstellen. De regel is om diep via je neus in te ademen en via je mond uit te ademen.

 

 

 

verbeter je houding!

Asana’s (houdingen) helpen de pijn te verzachten:

  • Stretchen maakt ruimte in je spieren en zorgt voor vermindering van pijn
  • Door een slechte houding ontstaan pijnen die op hun beurt weer zorgen voor een verkeerde houding. Met een goede uitvoering van de asana’s krijg je een betere houding.
  • Asana’s zorgen ervoor dat je spieren sterker worden, waardoor je bepaalde probleempjes kan opvangen door sterke spieren. Bijvoorbeeld door sterke buikspieren worden rugklachten vaak minder.
yin yoga

Welke vorm van yoga is dan goed voor mij?

Niet iedere vorm van yoga is geschikt bij chronische pijn. Hoe zit dat dan?

Wil je voornamelijk de lichamelijke pijn aanpakken, dan kan hot yoga (bikram) voor jou de beste vorm zijn. De infraroodwarmte zorgt ervoor dat je vanaf het begin van de les een meer ontspannen gevoel krijgt, waardoor je ook soepeler zal worden.

Let wel op dat je steeds mindfull tewerk gaat en niet over je grenzen gaat, want dan kan de warmte voor overstretching zorgen.

Uit een studie van 2013 blijkt dat volwassenen die 3 x per week Bikram yoga beoefenden gedurende 8 weken verbetering hadden in kracht en flexibiliteit. Bovendien verloren ze ook een kleine hoeveelheid lichaamsvet.

Yin yoga daarentegen, is een meer meditatieve vorm van yoga, waarin je constant je eigen lichaam observeert. Deze yogavorm werkt niet zozeer op de spieren maar op je bindweefsel: je gewrichten, pezen, banden, ligamenten.

Je blijft gedurende een aantal minuten in de houding, zoveel mogelijk ontspannen, om tot de diepere lagen van je lichaam te komen. Je krijgt de tijd om je helemaal op jezelf te focussen.

En hoe je je ook voelt die dag, het is ok. Het is wat het is. Je observeert, zonder oordeel.

Ontdek jezelf!

Ik wil zeker geen doktertje spelen en zeggen dat yoga voor iedereen de oplossing is. Ik kan enkel vertellen wat het voor mij doet.

Ik sta elke dag op met stijve spieren, de ene dag al pijnlijker dan de andere, maar na een training komt alles terug los en dit geeft mij meer energie.

In de alledaagse drukte heeft yin yoga mij geleerd om af en toe een stapje terug te zetten en even een momentje te nemen om terug op te laden, je lichaam de tijd geven om te herstellen. Voor het te laat is…

Wil jij ontdekken of één van onze yoga-vormen bij jou past?

Heb je klachten, raadpleeg dan eerst je arts vooraleer je in een groepsles start. Misschien is een les van 1 u voor jou te veel om mee te starten.

Je kan steeds op afspraak een proefles komen volgen. Deze kost €15. Reserveer op 0493679830

Contacteer ons en ontdek welke lessen bij jou passen

Contacteer ons

Doe onze Lifestyle test